Raksa-messuilla maaliskuussa pari seppää heittivät haasteen minulle: valmistapa kalevalainen savupirtti. Hiukkasen yllytyshullulle tuo on vaarallinen heitto; saatanpa vaikka tehdäkin tuon. Aikani asiaa päänupissa pyörittelin ja tein muita käsityöprojekteja alta pois. Viimein viime maanantaina vein Lahden Sinooperin myymäläpäällikölle ruutupaperille tekemäni piirustelman:

1245842867_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Yritin - hurjan määrän valokuvia tutkineena - kuvassa aikaansaada mittasuhteita ja niiden kautta jonkinmoisen hirsimökin. Paljon vielä Uma kirjoitti paperiin ohjeita miehelleen, aivan pikkuesimerkkinä: "hirret" ja työn jälki krouvimpaa. Tuskinpa rautakaudella oli vatupasseja tai metrimittoja, hiomapaperista ja sahasta puhumattakaan. No, mökki on nyt tekovaiheessa ja voin vain odottaa, jotta pääsen jatkamaan.

Sillä aikaa en tietenkään pötkötä sohvalla ja vain odota. Kiertelen kauppoja ja vilkuilen kaikkea materiaalia niin taloon sisään kuin ulkoalueellekin. Tietysti koko ajan pitäen mielessä ison kasan asioita joita ei rautakaudella ollut. Tämmöinen, ihan taas pieni seikka, on ettei rautakauden löydöistä ole löytynyt haarukoita! Vain veitsiä ja lusikoita. Niin ja tietysti kauhoja sekä puukkoja. Tässä kuvassa on nyt jotain kaupoista löytynyttä:

1245842890_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuvan yläreunassa oleva raidallinen turkisjäljitelmäpala on yksi esimerkki luovasta ideasta. Rautakauden tekstiilit olivat villaa, pellavaa, nahkaa ja turkista. Tuosta 25 cm kaitaleesta saan muutaman poron ja eläimen "taljan". Eurokankaan pikkutilkkulaarista löytyi paljon "luonnonväreillä" värjättyjä tilkkuja, karja-aitaukseen löytyi pari lammasta jne....

Piakkoin toivottavasti saan Minimaailman paketin jossa on muun muassa pirtin asukkaat. Voin tehdä tsoi paljon valmiiksi ennen kuin pirtti valmistuu.

Eli jotain on taas tapahtumassa viikon parin aikana.....